Contact opnemen?071 542 61 52

Hof legt 10 weken cel op voor het niet bellen van 112 in zaak Orlando Boldewijn

19/03/2024

Het gerechtshof in Den Haag heeft de 33-jarige Roy B. een aanzienlijk lagere straf opgelegd voor zijn rol bij de dood van Orlando Boldewijn. Het hof veroordeelde B. tot tien weken cel voor het niet verlenen van hulp aan iemand in levensgevaar. Er was 42 maanden geëist, voor mishandeling met de dood tot gevolg. Dat kon volgens het hof niet bewezen worden. Het slachtoffer verdronk in februari 2018 bij de ponton waar B. op woonde, in de Haagse wijk Ypenburg.

B. had op de avond van 18 februari een betaalde seksdate met Boldewijn. Daarna zou hij hem naar de vaste wal hebben gebracht. Het lichaam van de 17-jarige Boldewijn werd acht dagen later door duikers gevonden in de buurt van de ponton waarop de woning van B. staat Het is nog altijd niet bekend hoe het slachtoffer in het water terecht is gekomen.

De rechtbank legde B. in 2020, 44 maanden cel op. Hij ging in hoger beroep maar wilde tijdens het proces geen vragen beantwoorden en beriep zich op zijn zwijgrecht.

Het hof wilde B. tot de maximale straf veroordelen van drie maanden cel voor het niet helpen van iemand in levensgevaar, een overtreding volgens de wet. Het hof vindt de straf „in beginsel passend gelet op de door de verdachte telkens weer getoonde onverschilligheid.” Maar de opgelegde straf valt nu lager uit, omdat B. om bedreigingen is verhuisd en omdat het proces lang heeft geduurd door corona en door het vertrek en ziekte van verschillende aanklagers in hoger beroep.

Slachtofferadvocaat Sébas Diekstra, die de moeder van Orlando bijstaat, laat weten dat de opgelegde straf voor zijn cliënte ‘onvoldoende recht doet aan de zaak’. ,,Zoals het gerechtshof terecht overwoog komt de mate waarin iemand een strafrechtelijk verwijt kan worden gemaakt, niet in alle gevallen overeen met het morele verwijt dat iemand wordt gemaakt.’’

Gerelateerde berichten

05mrt

OM eist in hoger beroep 3,5 jaar tegen man die verdrinkende Orlando niet hielp

Het OM heeft dinsdag in hoger beroep 3,5 jaar cel geëist tegen Roy B. Justitie …

Lees bericht
25feb

Gelderse cosmetisch arts veroordeeld voor seksueel grensoverschrijdend gedrag tijdens videoconsult

De rechtbank veroordeelt een 59-jarige cosmetisch arts uit de gemeente Berg en Dal tot een …

Lees bericht
14feb

De Tweede Kamer wil affectieschade voor broers en zussen na motie-Ellian

De Tweede Kamer wil dat de regering op korte termijn met een wetsvoorstel komt om …

Lees bericht

U kunt uw vraag of uw persoonlijke situatie vrijblijvend aan onze advocaten voorleggen.

  • Home
  • Over ons
  • Rechtsgebieden
  • Onze mensen
  • Nieuws
  • Contact
  • Zaak aanmelden
  • Neem contact met ons op

    Vul onderstaand formulier in of bel direct naar 071 542 61 52!