Slachtofferadvocaat
Rechtsbijstand aan slachtoffers van gewelds- en zedenzaken is van groot belang. Niet alleen ter ondersteuning van de persoon die slachtoffer is geworden van het misdrijf, maar ook in het kader van de begeleiding van het hele juridische traject vanaf de aangifte tot aan het vonnis. Daarbij kan een gekwalificeerde slachtofferadvocaat vaak helpen.
Beroep doen op een gespecialiseerde advocaat
Als slachtoffer van een gewelds- of zedenmisdrijf heeft u baat bij een gespecialiseerde advocaat die u bijstaat in het strafproces tegen de verdachte. Een advocaat die waakt over de rechtspositie van het slachtoffer en er zoveel mogelijk voor zorgt dat waarheidsvinding kan plaatsvinden. Naast de bijstand in de strafprocedure staat de advocaat ook slachtoffers van gewelds- en zedenmisdrijven bij in het civiele recht, bijvoorbeeld bij het krijgen van een schadevergoeding of het eisen van een contactverbod.
Gratis bijstand slachtofferadvocaat
In ernstige gewelds- en zedenzaken kan er kosteloos een beroep worden gedaan op een slachtofferadvocaat. De inkomenspositie van het slachtoffer is dan niet van belang.
Wilt u meer informatie over rechtsbijstand in een slachtofferzaak of wilt u een beroep doen op een kosteloze slachtofferadvocaat? Neem dan contact op met de slachtofferadvocaten van Diekstra Van der Laan. Dat kan via telefoonnummer: 085-0606069 of via het contactformulier op deze pagina.
Rechten van een slachtoffer van een ernstig gewelds- of zedenmisdrijf
Recht op informatie
Als slachtoffer of nabestaande heb je recht op informatie. Over jouw rechten, het doen van aangifte en over wat er daarna met de zaak gebeurt. Wanneer jij dat wilt, zijn de politie en het OM verplicht je op de hoogte houden over het verloop van de strafzaak.
Recht op hulp
Als slachtoffer of nabestaande van een strafbaar feit, heb je recht op gratis hulp en advies. Verschillende organisaties, waaronder Slachtofferhulp Nederland, kunnen je helpen op praktisch, juridisch en emotioneel vlak.
Recht op bescherming
Als slachtoffer of nabestaande heb je recht op bescherming. Maak je je zorgen om je veiligheid? Praat hier dan over met de politie of de Officier van Justitie. Samen met jou kunnen zij bekijken wat ze kunnen doen om je te beschermen en te bepalen welke stappen je zelf kunt nemen. Ook kun je de politie vragen om, uit veiligheidsoverweging, jouw naam en adres niet in de aangifte te zetten.
Recht om aangifte te doen
Iedereen mag bij de politie aangifte doen van een strafbaar feit. Ook minderjarigen. Aangifte doen kan bijvoorbeeld via internet of telefonisch. Dat mag ook anoniem. Voordat je aangifte doet, krijg je informatie over wat er gebeurt tijdens jouw aangifte en daarna.
Recht op (rechts)bijstand
Vanaf het moment van aangifte doen tot en met de strafzaak, heb je recht op bijstand door een advocaat. In sommige gevallen is een advocaat gratis, dat is in ieder geval zo als je slachtoffer bent van een ernstig geweldsmisdrijf of een zedenmisdrijf. De slachtofferadvocaten van Diekstra Van der Laan Advocaten kunnen je dan volledig gratis bijstaan en door het toch al zware proces heen loodsen.
Recht op een gratis tolk
Als je de Nederlandse taal niet goed beheerst, heb je altijd recht op een gratis tolk. De politie of de Officier van Justitie regelen het voor je. Een tolk voor bij de aangifte of het verhoor is gratis.
Recht op vergoeding voor je schade
Heb je schade door het strafbare feit en is er een verdachte? Vaak heb je dan recht op een schadevergoeding van de dader. De Officier van Justitie of de rechter besluit of de dader de schade moet vergoeden. In sommige gevallen krijg je een tegemoetkoming van het Schadefonds Geweldsmisdrijven.
Recht op verzoek om contact met de dader
Heb je als slachtoffer of nabestaande behoefte aan contact met de dader? Mits de dader hier ook voor open staat, heb je altijd het recht om in contact te komen met de dader. Slachtofferhulp Nederland kan je doorverwijzen naar organisaties, die helpen om dit voor elkaar te krijgen.
Recht op een goede behandeling
Als slachtoffer van een strafbaar feit, krijg je met veel verschillende (overheids)instanties te maken. De organisaties waarmee je contact hebt over jouw zaak moeten je goed behandelen. En zij moeten rekening houden met wat belangrijk is voor jou. Doen ze dat niet, dan kun je daar een klacht over indienen.
Recht om te klagen wanneer het Openbaar Ministerie besluit dat er geen zaak komt
Besluit de Officier van Justitie dat er geen strafzaak komt tegen de verdachte? En ben je het hier niet mee eens? Dan kun je, met hulp van je advocaat, een klacht sturen naar het gerechtshof. Het gerechtshof besluit volgens of er tóch een strafzaak tegen de verdachte moet komen.
Recht om te vragen om stukken van het dossier van de strafzaak in te zien
Je kunt aan de Officier van Justitie vragen om inzicht in het dossier van de strafzaak. Ook kun je vragen om stukken aan het dossier toe te voegen.
Recht op kostenvergoeding als je moet getuigen
Ben je getuige van een strafbaar feit? Dan word je mogelijk gevraagd om te getuigen. Maak je kosten als gevolg hiervan, bijvoorbeeld reiskosten of kosten omdat je niet kunt werken, dan heb je recht op vergoeding.
Spreekrecht
Als slachtoffer of nabestaande van een ernstig strafbaar feit mag je in de rechtszaal spreken. Bijvoorbeeld over de straf die je vindt dat de verdachte moet krijgen. Of over de gevolgen van het strafbare feit voor jouw leven. Je moet minimaal 12 jaar oud zijn om zelf te kunnen spreken.
Recht op informatie over verlof, vrijlating of ontsnapping van de verdachte of dader
Als je dat wilt, houdt het Openbaar Ministerie je op de hoogte over verlof, vrijlating of eventuele ontsnapping van de verdachte of de dader. Heeft er al wel een veroordeling plaatsgevonden? Dan houdt het Informatiepunt Detentieverloop je hiervan op de hoogte.
U kunt uw vraag of uw persoonlijke situatie vrijblijvend aan onze advocaten voorleggen.
Gerelateerde berichten
Wat kost een slachtofferadvocaat?
Slachtoffers of nabestaanden van ernstige gewelds- of zedenzaken hebben in principe recht op kosteloze rechtsbijstand. …
Wat is een slachtofferadvocaat?
Een advocaat die waakt over de rechtspositie van het slachtoffer en zich inzet om waarheidsvinding …
Kosteloze slachtofferadvocaat bij ernstige gewelds- en zedenmisdrijven
Bent u slachtoffer of nabestaande van een strafbaar feit zoals een zeden- of geweldsmisdrijf? De …