Contact opnemen?071 542 61 52

Onderzoek: Slachtofferadvocaat blijkt essentieel voor verwezenlijken slachtofferrechten

29/12/2023

Wat wij al wisten is ook bevestigd: Uit het onderzoek “Slachtofferadvocatuur; de rol van de advocatuur in de bijstand van slachtoffers van ernstige gewelds- en zedenmisdrijven” door het NSCR en de VU blijkt dat slachtofferadvocaten een cruciale rol spelen in het verwezenlijken van slachtofferrechten in Nederland. Deze rechten zijn versterkt sinds de implementatie van een EU-richtlijn in 2017, gericht op de ondersteuning en bescherming van slachtoffers van strafbare feiten.

De studie onderstreept het belang van vijf hoofdrechten voor slachtoffers: toegang tot informatie, inzage in en toevoeging van documenten aan het dossier, indienen van schadevergoedingseisen, en het uitoefenen van spreekrecht. Slachtofferadvocaten spelen vooral een belangrijke rol bij het kennisnemen van dossiers en het toevoegen van documenten, vooral in complexe letselschadezaken.

Een significante bijdrage van slachtofferadvocaten is ook hun rol in de empowerment van slachtoffers tijdens rechtszittingen. Hun aanwezigheid, gekleed in toga, versterkt het gevoel van erkenning en ondersteuning bij de slachtoffers. Ze bieden juridische expertise en vormen een tegenwicht tegen de dader en diens advocaat.

Hoewel de studie de positieve impact van slachtofferadvocatuur benadrukt, wijst het ook op de noodzaak van aanpassingen binnen de strafrechtpraktijk. Er is behoefte aan beter begrip en integratie van uitgebreide slachtofferrechten en de aanwezigheid van slachtofferadvocaten in het strafrechtelijk systeem.

Kortom, de slachtofferadvocaat is onmisbaar in het waarborgen van slachtofferrechten, door zowel juridische bijstand als emotionele steun te bieden, wat bijdraagt aan een meer gebalanceerd en rechtvaardig strafrechtelijk proces.

Bron: Slachtofferrechten.nl

Slachtofferadvocaat nodig?

Wilt u uw specifieke situatie voorleggen? De slachtofferadvocaten van Diekstra Van der Laan Advocaten kunnen u de benodigde juridische ondersteuning bieden. Neem vrijblijvend en kosteloos contact met ons op!

Gerelateerde berichten

Rechtbank te Dordrecht
19jun

Dertig jaar cel voor poging tot femicide ex-partner en doodslag op haar moeder

De 51-jarige man die op 21 januari 2023 zijn 38-jarige ex-partner ernstig verwondde en haar …

Lees bericht
Zangeres Jill Helena
14jun

OM eist drie jaar cel tegen Ali B voor de aanranding van Jill Helena en drie andere zedenmisdrijven

Het Openbaar Ministerie Noord-Holland (OM) heeft vandaag drie jaar gevangenisstraf geëist tegen een 42-jarige man …

Lees bericht
03apr

Interview Diekstra in jaarverslag 2023 Raad voor Rechtsbijstand

Als slachtofferadvocaat staat Sébas Diekstra bekend om zijn standvastige inzet voor de nabestaanden en slachtoffers …

Lees bericht

U kunt uw vraag of uw persoonlijke situatie vrijblijvend aan onze advocaten voorleggen.

  • Home
  • Over ons
  • Rechtsgebieden
  • Onze mensen
  • Nieuws
  • Contact
  • Zaak aanmelden
  • Neem contact met ons op

    Vul onderstaand formulier in of bel direct naar 071 542 61 52!