Contact opnemen?071 542 61 52

Onderzoek: Slachtofferadvocaat blijkt essentieel voor verwezenlijken slachtofferrechten

29/12/2023

Wat wij al wisten is ook bevestigd: Uit het onderzoek “Slachtofferadvocatuur; de rol van de advocatuur in de bijstand van slachtoffers van ernstige gewelds- en zedenmisdrijven” door het NSCR en de VU blijkt dat slachtofferadvocaten een cruciale rol spelen in het verwezenlijken van slachtofferrechten in Nederland. Deze rechten zijn versterkt sinds de implementatie van een EU-richtlijn in 2017, gericht op de ondersteuning en bescherming van slachtoffers van strafbare feiten.

De studie onderstreept het belang van vijf hoofdrechten voor slachtoffers: toegang tot informatie, inzage in en toevoeging van documenten aan het dossier, indienen van schadevergoedingseisen, en het uitoefenen van spreekrecht. Slachtofferadvocaten spelen vooral een belangrijke rol bij het kennisnemen van dossiers en het toevoegen van documenten, vooral in complexe letselschadezaken.

Een significante bijdrage van slachtofferadvocaten is ook hun rol in de empowerment van slachtoffers tijdens rechtszittingen. Hun aanwezigheid, gekleed in toga, versterkt het gevoel van erkenning en ondersteuning bij de slachtoffers. Ze bieden juridische expertise en vormen een tegenwicht tegen de dader en diens advocaat.

Hoewel de studie de positieve impact van slachtofferadvocatuur benadrukt, wijst het ook op de noodzaak van aanpassingen binnen de strafrechtpraktijk. Er is behoefte aan beter begrip en integratie van uitgebreide slachtofferrechten en de aanwezigheid van slachtofferadvocaten in het strafrechtelijk systeem.

Kortom, de slachtofferadvocaat is onmisbaar in het waarborgen van slachtofferrechten, door zowel juridische bijstand als emotionele steun te bieden, wat bijdraagt aan een meer gebalanceerd en rechtvaardig strafrechtelijk proces.

Bron: Slachtofferrechten.nl

Slachtofferadvocaat nodig?

Wilt u uw specifieke situatie voorleggen? De slachtofferadvocaten van Diekstra Van der Laan Advocaten kunnen u de benodigde juridische ondersteuning bieden. Neem vrijblijvend en kosteloos contact met ons op!

Gerelateerde berichten

25feb

Gelderse cosmetisch arts veroordeeld voor seksueel grensoverschrijdend gedrag tijdens videoconsult

De rechtbank veroordeelt een 59-jarige cosmetisch arts uit de gemeente Berg en Dal tot een …

Lees bericht
14feb

De Tweede Kamer wil affectieschade voor broers en zussen na motie-Ellian

De Tweede Kamer wil dat de regering op korte termijn met een wetsvoorstel komt om …

Lees bericht
12jan

Inspectie: slachtoffers stalking ervaren nog te weinig steun

Een recent rapport van de Inspectie Justitie en Veiligheid benadrukt dat de aanpak van partnerstalking en gerelateerde kwesties in de afgelopen jaren is verbeterd.

Lees bericht

U kunt uw vraag of uw persoonlijke situatie vrijblijvend aan onze advocaten voorleggen.

  • Home
  • Over ons
  • Rechtsgebieden
  • Onze mensen
  • Nieuws
  • Contact
  • Zaak aanmelden
  • Neem contact met ons op

    Vul onderstaand formulier in of bel direct naar 071 542 61 52!