Contact opnemen?071 542 61 52

Nieuwe wet tegen doxing: wat moet u weten?

03/01/2024

Wat is Doxing? Doxing is het online delen van iemands persoonlijke gegevens, zoals adres of telefoonnummer, met het doel die persoon te intimideren. Dit kan leiden tot angst en onveiligheid bij de slachtoffers.

Nieuwe Wetgeving Sinds 1 Januari 2024 Sinds 1 januari 2024 is doxing in Nederland strafbaar. De wet is er om mensen te beschermen tegen de negatieve impact van doxing. Het richt zich vooral op gevallen waarin privégegevens gebruikt worden om iemand lastig te vallen of bang te maken.

Gevolgen en Straffen voor Doxing Degenen die zich schuldig maken aan doxing kunnen nu vervolgd worden. De maximale straf kan oplopen tot 2 jaar gevangenis of een geldboete van €22.500. Deze straffen kunnen hoger uitvallen als doxing gericht is tegen bepaalde beroepsgroepen, zoals journalisten of politici.

Maatregelen en Hulp voor Slachtoffers Slachtoffers van doxing kunnen aangifte doen bij de politie. Er zijn ook organisaties zoals HelpWanted die hulp bieden bij het verwijderen van persoonlijke informatie van het internet.

Meer Informatie Voor meer details over wat te doen bij doxing en hoe je hulp kunt krijgen, bezoek de website rijksoverheid.nl/doxing.

Slachtofferadvocaat nodig?

Wilt u uw specifieke situatie voorleggen? De slachtofferadvocaten van Diekstra Van der Laan Advocaten kunnen u de benodigde juridische ondersteuning bieden. Neem vrijblijvend en kosteloos contact met ons op!

Gerelateerde berichten

25feb

Gelderse cosmetisch arts veroordeeld voor seksueel grensoverschrijdend gedrag tijdens videoconsult

De rechtbank veroordeelt een 59-jarige cosmetisch arts uit de gemeente Berg en Dal tot een …

Lees bericht
14feb

De Tweede Kamer wil affectieschade voor broers en zussen na motie-Ellian

De Tweede Kamer wil dat de regering op korte termijn met een wetsvoorstel komt om …

Lees bericht
12jan

Inspectie: slachtoffers stalking ervaren nog te weinig steun

Een recent rapport van de Inspectie Justitie en Veiligheid benadrukt dat de aanpak van partnerstalking en gerelateerde kwesties in de afgelopen jaren is verbeterd.

Lees bericht

U kunt uw vraag of uw persoonlijke situatie vrijblijvend aan onze advocaten voorleggen.

  • Home
  • Over ons
  • Rechtsgebieden
  • Onze mensen
  • Nieuws
  • Contact
  • Zaak aanmelden
  • Neem contact met ons op

    Vul onderstaand formulier in of bel direct naar 071 542 61 52!