Contact opnemen?071 542 61 52

‘Maxime Meiland wint kort geding van haar vermeende verkrachter’

01/03/2024

De Voorzieningenrechter van de rechtbank in Den Haag heeft vandaag geoordeeld dat Maxime Meiland zich niet schuldig heeft gemaakt aan smaad. De man die zij als haar verkrachter ziet had een rechtszaak tegen de realityster aangespannen nadat zij een boek uitbracht met haar ervaringen met hem, wordt in het ongelijk gesteld. De vorderingen van de man zijn allemaal afgewezen. Zo hoeft maxime niet te rectificeren; haar boek hoeft niet uit de handel en ze hoeft geen schadevergoeding te betalen.

Het persbericht en de uitspraak van de Haagse Voorzieningenrechter zijn te raadplegen via: De Rechtspraak (link).*

Slachtofferadvocaat mr. Sébas Diekstra en media-advocaat mr. Allon Kijl, die Maxime bijstaan, laten in reactie op het vonnis weten:

“Dit was de enig juiste uitspraak vanuit juridisch oogpunt die er gedaan kon worden. Het is goed om te constateren dat de voorzieningenrechter alle vorderingen van de eiser heeft afgewezen. Toewijzing van die vorderingen zou een ongekende beperking van de vrijheid van meningsuiting hebben opgeleverd met verstrekkende gevolgen. Als de rechter anders zou hebben beslist, dan zouden andere slachtoffers mogelijk ook niet meer naar voren durven te treden vanwege de dreiging van juridisch consequenties.’’

,,Maxime heeft in haar boek enkel haar negatieve seksuele ervaringen gedeeld zonder expliciet te maken met wie zij die ervaringen heeft gehad. Zoals de rechter ook constateerde, was de situatie die Maxime als verkrachting heeft ervaren tien jaar al geleden bekend binnen de vriendengroep van de man.”

Diekstra en Kijl zeggen nog altijd niet te kunnen volgen waarom de vermeende verkrachter voor het kort geding voortdurend de media heeft opgezocht en zich ook deels herkenbaar heeft laten fotograferen door roddelbladen. ,,Door zijn eigen roekeloze gedrag heeft hij zichzelf herkenbaar gemaakt voor het grote publiek en zou hij uiteindelijk door verschillende fotografen en een cameraploeg van RTL Boulevard herkend en vastgelegd zijn. Als je privacy je zo dierbaar is, is dit natuurlijk een zeer onverstandige stap en kun je niet klagen over de gevolgen daarvan.”

Maxime Meiland heeft begin dit jaar alsnog aangifte tegen de man gedaan. Het Openbaar Ministerie heeft daarop laten weten onderzoek te doen naar de aangifte.

* ECLI:NL:RBDHA:2024:2556

Gerelateerde berichten

Rechtbank te Dordrecht
19jun

Dertig jaar cel voor poging tot femicide ex-partner en doodslag op haar moeder

De 51-jarige man die op 21 januari 2023 zijn 38-jarige ex-partner ernstig verwondde en haar …

Lees bericht
Zangeres Jill Helena
14jun

OM eist drie jaar cel tegen Ali B voor de aanranding van Jill Helena en drie andere zedenmisdrijven

Het Openbaar Ministerie Noord-Holland (OM) heeft vandaag drie jaar gevangenisstraf geëist tegen een 42-jarige man …

Lees bericht
03apr

Interview Diekstra in jaarverslag 2023 Raad voor Rechtsbijstand

Als slachtofferadvocaat staat Sébas Diekstra bekend om zijn standvastige inzet voor de nabestaanden en slachtoffers …

Lees bericht

U kunt uw vraag of uw persoonlijke situatie vrijblijvend aan onze advocaten voorleggen.

  • Home
  • Over ons
  • Rechtsgebieden
  • Onze mensen
  • Nieuws
  • Contact
  • Zaak aanmelden
  • Neem contact met ons op

    Vul onderstaand formulier in of bel direct naar 071 542 61 52!