Contact opnemen?071 542 61 52

Inspectie: slachtoffers stalking ervaren nog te weinig steun

12/01/2024

De aanpak van (ex-)partnerstalking is de afgelopen jaren verbeterd. Bij de aanpak betrokken organisaties herkennen stalking beter en werken beter samen. Maar de communicatie met slachtoffers schiet nog steeds tekort waardoor zij weinig steun ervaren. Dat is het oordeel van de Inspectie Justitie en Veiligheid in een op 11 januari 2024 gepubliceerd rapport.

Uit het inspectieonderzoek naar stalking blijkt dat politie, Openbaar Ministerie (OM), Veilig Thuis en reclassering sinds 2019 alerter zijn geworden op stalking. Ze herkennen die nu beter, reageren er adequater op en werken beter samen. Diverse knelpunten maken echter dat slachtoffers zich niet goed gehoord voelen. Politie en OM hebben niet altijd een vast aanspreekpunt voor slachtoffers waardoor de communicatie met hen nog steeds tekortschiet. Zonder vast contactpersoon krijgen slachtoffers onvoldoende informatie over hun zaak. Bij vragen moeten ze het algemene politienummer of het alarmnummer bellen. Zij ervaren weinig steun en verliezen hun vertrouwen in overheidsinstanties. Bij de politie is er geen vaststaande beschrijving wie in een stalkingszaak de regie heeft, hoe die rol wordt ingevuld en hoe de taken worden uitgevoerd. Met het risico dat de regierol tussen wal en schip raakt als de regisseur vertrekt. Omdat bij de aanpak verschillende instanties zijn betrokken, is het belangrijk dat per stalkingszaak één regievoerder het overzicht heeft.

Aanbevelingen Inspectie JenV

Om de knelpunten aan te pakken beveelt de Inspectie JenV de politie aan ervoor te zorgen dat ieder slachtoffer na een melding of aangifte van stalking een vast aanspreekpunt krijgt. Ook dienen afspraken gemaakt te worden over het vervolgcontact waarbij rekening wordt gehouden met wensen en behoeften van slachtoffers. Ook moet de politie zorgen dat de taken en de rol van een casusregisseur concreet worden vastgelegd en dat die in elke eenheid hetzelfde zijn. De Inspectie JenV beseft dat de capaciteit bij de politie schaars is en dat het doorvoeren van haar aanbevelingen om beleidskeuzes vraagt. Zij ziet de verbeteringen die politie, OM, Veilig Thuis en reclassering hebben bereikt. Ze vraagt hen wel om aandacht te blijven houden voor de onderlinge samenwerking en informatiedeling door bijvoorbeeld stalking in landelijke en regionale werkprogramma’s op te nemen. Specialistische kennis van stalking is onmisbaar in de aanpak ervan. Daarom beveelt de Inspectie JenV de organisaties aan ervoor te zorgen dat zij die kennis in hun organisatie behouden.

Inspectierapport Gestalkt. Gezien. Gehoord? Aanpak (ex-)partnerstalking

Bron: www.inspectie-jenv.nl

Slachtofferadvocaat nodig?

Wilt u uw specifieke situatie voorleggen? De slachtofferadvocaten van Diekstra Van der Laan Advocaten kunnen u de benodigde juridische ondersteuning bieden. Neem vrijblijvend en kosteloos contact met ons op!

Gerelateerde berichten

Rechtbank te Dordrecht
19jun

Dertig jaar cel voor poging tot femicide ex-partner en doodslag op haar moeder

De 51-jarige man die op 21 januari 2023 zijn 38-jarige ex-partner ernstig verwondde en haar …

Lees bericht
Zangeres Jill Helena
14jun

OM eist drie jaar cel tegen Ali B voor de aanranding van Jill Helena en drie andere zedenmisdrijven

Het Openbaar Ministerie Noord-Holland (OM) heeft vandaag drie jaar gevangenisstraf geëist tegen een 42-jarige man …

Lees bericht
03apr

Interview Diekstra in jaarverslag 2023 Raad voor Rechtsbijstand

Als slachtofferadvocaat staat Sébas Diekstra bekend om zijn standvastige inzet voor de nabestaanden en slachtoffers …

Lees bericht

U kunt uw vraag of uw persoonlijke situatie vrijblijvend aan onze advocaten voorleggen.

  • Home
  • Over ons
  • Rechtsgebieden
  • Onze mensen
  • Nieuws
  • Contact
  • Zaak aanmelden
  • Neem contact met ons op

    Vul onderstaand formulier in of bel direct naar 071 542 61 52!