Contact opnemen?071 542 61 52

Gelderse cosmetisch arts veroordeeld voor seksueel grensoverschrijdend gedrag tijdens videoconsult

25/02/2024

De rechtbank veroordeelt een 59-jarige cosmetisch arts uit de gemeente Berg en Dal tot een voorwaardelijke celstraf van 5 maanden. Daarbij moet de man een taakstraf van 120 uur  uitvoeren. De arts pleegde 2 zedendelicten en maakte zich schuldig aan dwang. Hij vertoonde seksueel grensoverschrijdend gedrag tijdens 2 videoconsulten met zijn patiënte. De opgelegde straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

In mei 2022 ondervond een vrouw oogklachten na een cosmetische ingreep door de arts. Zij maakte zich zorgen en zocht via WhatsApp contact met haar arts voor medisch advies – waarop hij een videogesprek startte – liggend op een bed in een hotelkamer. Tijdens dit videogesprek draaide de arts plotseling zijn telefoon om waardoor zijn ontblote geslachtsdeel in beeld kwam. In paniek eindigde de vrouw het gesprek. De arts startte – nadat de vrouw opnieuw via WhatsApp om advies vroeg – een tweede videogesprek. Tijdens dit gesprek masturbeerde de man. Zijn geslachtsdeel bleef weliswaar buiten beeld, maar de vrouw werd geconfronteerd met zijn masturberende bewegingen en geluiden terwijl de arts haar aan de lijn hield met inadequaat en onduidelijk medisch advies. De patiënte maakte van dit 2e videogesprek een opname. 

De arts verscheen niet bij zijn rechtszaak, maar ontkende bij de politie dat sprake was van grensoverschrijdend gedrag. Het was al laat en hij was moe. Mogelijk kwam hij daarom minder professioneel over. De arts betwistte dat zijn geslachtsdeel te zien was en dat hij zich masturbeerde. Mede rekening houdend met de gemaakte opname van het 2e gesprek volgt de rechtbank echter de verklaring van de patiënte.

Misbruik gemaakt van vertrouwenspositie

De rechtbank rekent het de arts aan dat hij voor zijn eigen seksuele genot ernstig misbruik maakte van zijn vertrouwenspositie als arts en van de zorgen die zijn patiënte maakte na haar ingreep.

Bij de strafoplegging weegt de rechtbank mee dat de Inspectie Gezondheidszorg ook een tuchtrechtelijke procedure tegen de arts is gestart. Het is reëel om te verwachten dat dit ook beroepsmatig en privé grote gevolgen voor de man gaat krijgen. 

Van alles mis met kliniek van de arts

De arts heeft een privékliniek aan huis in Berg en Dal. Hij is er de enige plastisch chirurg. Met de kliniek is van alles mis zo, stelt de IGJ. De inspectie bracht in januari rapport uit na een regulier bezoek. Van de 38 tijdens dit bezoek getoetste zaken, waren er slechts 8 op orde.

Schadevergoeding

De arts moet het slachtoffer een schadevergoeding betalen van 500 euro. Voor haar was deze zaak extra pijnlijk, zei slachtofferadvocaat Sébas Diekstra tijdens de strafzaak. ,,Ooit was ze slachtoffer van een zedenzaak, waarbij de dader vrijuit is gegaan.”

In oktober 2021 maakt ze nog iets vreselijks mee. Op een feestje in een café in Utrecht werd ze tijdens een ruzie per ongeluk getroffen door een kogel, die voor een ander was bedoeld. Tegen een arts in het ziekenhuis vertelde zij toen zelfs welke bloemen, kist en muziek zij op haar uitvaart wilde. Wonderwel overleefde ze het schietincident, al draagt ze voor de rest van haar leven de gevolgen. Door de schotwond in haar schouder kan ze haar grote hobby paardrijden niet meer uitoefenen. Diekstra: ,,Ze had door dat alles een plastisch chirurg nodig en dan gebeurt je dit.”

De rechtbank zegt in het vonnis te begrijpen dat de vrouw door het incident met de plastisch chirurg diep geschokt is geraakt. Volgens haar raadsman Diekstra is haar zelfvertrouwen en gevoel van veiligheid ernstig aangetast, en durft ze zich niet meer door mannelijke medische professionals te laten behandelen. Het zoeken naar nieuwe artsen kost grote moeite, zei Diekstra. ,,Dit alles heeft geleid tot een diepgeworteld wantrouwen, zelfs tegenover haar huisarts en tandarts, waardoor ze extreem alert is tijdens behandelingen.”

Diekstra laat in een reactie weten dat zijn cliënte ‘ontzettend opgelucht’ is. ,,Aan het begin van dit proces had mijn cliënte de angst niet geloofd te worden, maar de beslissing van de rechtbank laat geen enkele twijfel bestaan over het feit dat de arts seksueel grensoverschrijdend heeft gehandeld. Voor haar voelt dit als een ultieme vorm van erkenning als slachtoffer”, aldus de raadsman.

Hoger beroep

De plastisch chirurg houdt vol dat hij onschuldig is aan wat hem in de strafzaak is verweten. Hij voerde aan dat het al laat was, dat hij moe was en hierdoor minder professioneel overkwam. Zijn advocaat laat weten dat meteen na de uitspraak hoger beroep is aangetekend.

Bron: De Rechtspraak/DVDL/De Gelderlander

Gerelateerde berichten

03apr

Interview Diekstra in jaarverslag 2023 Raad voor Rechtsbijstand

Als slachtofferadvocaat staat Sébas Diekstra bekend om zijn standvastige inzet voor de nabestaanden en slachtoffers …

Lees bericht
19mrt

Hof legt 10 weken cel op voor het niet bellen van 112 in zaak Orlando Boldewijn

Het gerechtshof in Den Haag heeft de 33-jarige Roy B. een aanzienlijk lagere straf opgelegd …

Lees bericht
05mrt

OM eist in hoger beroep 3,5 jaar tegen man die verdrinkende Orlando niet hielp

Het OM heeft dinsdag in hoger beroep 3,5 jaar cel geëist tegen Roy B. Justitie …

Lees bericht

U kunt uw vraag of uw persoonlijke situatie vrijblijvend aan onze advocaten voorleggen.

  • Home
  • Over ons
  • Rechtsgebieden
  • Onze mensen
  • Nieuws
  • Contact
  • Zaak aanmelden
  • Neem contact met ons op

    Vul onderstaand formulier in of bel direct naar 071 542 61 52!