Contact opnemen?071 542 61 52
Contact opnemen via Whatsapp?06 107 672 22

‘Dood Ivana Smit moet worden behandeld als een moordzaak’

08/03/2018

De dood van fotomodel Ivana Smit moet verder worden behandeld als een moordzaak. Dat stelt de Britse onderzoeksjournalist en voormalig politierechercheur Mark Williams-Thomas.

Vandaag wordt zijn onderzoeksrapport aan de Nederlandse en Maleisische autoriteiten overgedragen. De bevindingen van Williams-Thomas worden niet openbaar. ,,In het belang van het onderzoek,” aldus Sébas Diekstra, de advocaat van de familie Smit. ,,Het rapport bevat daarnaast ook privacygevoelige informatie en mogelijk zelfs daderkennis.”

Ivana Smit kwam op 7 december om het leven doordat ze van een balkon van een appartement in Kuala Lumpur was gevallen. Althans, dat was de conclusie van de politie. Haar familie geloofde dat niet. Ivana werd pas uren na haar dood gevonden. Ze was geheel ontkleed.

De avond voor haar dood was Ivana Smit aan het stappen met een echtpaar. Ze maakten het laat en belandden in het appartement van het stel. Wat daar gebeurde met Ivana is de grote vraag. Om 7.24 uur stuurde ze nog een selfie naar haar vriend. Het echtpaar beweert niets gemerkt te hebben van de fatale val omdat ze sliepen.

Smits familie ging daags na de dood van de 18-jarige vrouw naar Kuala Lumpur en werd daar gesterkt in het vermoeden dat er meer aan de hand was. De nabestaanden schakelden Williams-Thomas in om onderzoek te doen in Maleisië. Hij hoorde getuigen en wist foto’s en camerabeelden te bemachtigen die nog niet eerder zijn vrijgegeven.

Diekstra kreeg in Nederland het Openbaar Ministerie zover dat eind december een oriënterend onderzoek naar de dood van het fotomodel werd ingesteld. Het OM bestudeert het autopsierapport van de Maleisische autoriteiten én het rapport dat de Nederlandse forensisch-patholoog Frank van de Goot opstelde toen het lichaam van Smit in Nederland terug was. Naar aanleiding daarvan wordt bekeken of er daadwerkelijk een strafrechtelijk onderzoek komt. Volgens Diekstra heeft de politie van Kuala Lumpur het autopsierapport nog niet gedeeld met het OM.

Williams-Thomas was twee weken in Kuala Lumpur voor het onderzoek. Aan de hand van getuigenverklaringen en beelden van bewakingscamera’s én de bevindingen Frank van de Goot sluit Williams-Thomas uit dat de dood van Smit een ongeluk was; ze is niet zomaar over de balustrade gevallen. Ook zelfdoding wordt zeer onwaarschijnlijk geacht.

(Algemeen Dagblad)

Gerelateerde berichten

27feb

Om doet onderzoek naar dood Ivana

Het Nederlandse Openbaar Ministerie gaat onderzoek doen naar de dood van Ivana Smit, het model …

Lees bericht
27feb

Dood Nederlands model ongeluk of opzet?

Op 7 december werd het lichaam van de 18-jarige Nederlandse Ivana Smit levenloos aangetroffen op …

Lees bericht
 • Home
 • Over ons
 • Rechtsgebieden
 • Onze mensen
 • Nieuws
 • Contact
 • Zaak aanmelden
 • Neem contact met ons op

  Vul onderstaand formulier in of bel direct naar 071 542 61 52!

  We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk kunt gebruiken. Als u deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat u dat goed vindt.

  Ik ga akkoord Lees meer