Contact opnemen?071 542 61 52

Wat kan ik doen tegen smaad of laster?

01/12/2022

Als iemand negatieve berichten over u verspreidt, vraag dan of hij hiermee stopt en de berichten verwijdert. Als de persoon weigert, kunt u aangifte doen bij de politie. U kunt de rechter ook vragen de dader te dwingen de berichten te verwijderen.

Bij smaad of laster verspreidt iemand expres negatieve berichten over u, zodat anderen negatief over u gaan denken. Het verschil tussen smaad en laster is niet altijd duidelijk.

Smaad

Smaad is wanneer iemand met het negatieve bericht uw goede naam wil beschadigen door de waarheid over u te vertellen. Bijvoorbeeld als u vast zat in de gevangenis en iemand dit bericht verspreidt. Maar het is ook smaad als hij uw goede naam wil beschadigen door een bericht te verspreiden waarvan hij niet weet of dit waar is. Bijvoorbeeld als iemand zegt dat u namaakspullen verkoopt terwijl dat niet bewezen is.

Laster

We noemen iets laster als iemand een leugen verspreidt, terwijl die persoon weet dat het een leugen is.

Vraag of de persoon stopt

Laat de persoon weten dat u wilt dat hij stopt en vraag of hij de berichten verwijdert.

Staat het bericht in een krant of online? Vraag de beheerder om het bericht te verwijderen.

Laat ook weten dat u juridische stappen neemt als de persoon niet stopt of de berichten niet verwijdert.

Verzamel bewijs

Het is lastig te bewijzen dat iemand uw ‘goede naam’ expres wil beschadigen. Iemand kan ook negatief over u spreken om anderen te waarschuwen. Hij doet dat dan voor een goed doel, niet om u zwart te maken. Bijvoorbeeld een bericht dat u geen echte arts bent maar doet alsof.

Zowel smaad als laster is strafbaar en een ‘klachtdelict’. Dat betekent dat de politie alleen iets kan doen als u zelf aangifte doet. Verzamel hier dus zoveel mogelijk bewijs voor. Bijvoorbeeld:

• kopieën van berichten, foto’s, brieven of andere stukken
• WhatsAppberichten, e-mails of andere berichten op het internet
• verslagen van anderen die wat hebben gezien of gehoord

Doe aangifte bij de politie

U moet aangifte doen bij de politie als u wilt dat er een strafzaak komt. De officier van justitie beslist zelf of hij genoeg bewijs heeft en een strafzaak begint.

Heeft u te weinig bewijs? Maak dan een melding bij de politie. Dit helpt u bij het verzamelen van bewijs. U kunt dan later bewijzen dat u al langer last heeft van smaad of laster.

Ga naar de rechter

Als er genoeg bewijs is, kan de officier van justitie een strafzaak beginnen. De rechter kan een straf geven, meestal is dit een geldboete. Ook kan de rechter besluiten dat de persoon het bericht moet verwijderen en geen nieuwe berichten meer mag verspreiden. Een strafzaak kan lang duren.

Civiele rechter

Komt er geen strafzaak? Of wilt u dat de berichten snel worden verwijderd? Dan kunt u bij de civiele rechter een zaak beginnen. U kunt in deze zaak vragen om:

• Het bericht te laten verwijderen.
• Een verbod op het plaatsen van nieuwe berichten.
• Een ‘rectificatie’. Dit is een bericht waarin staat dat het eerdere bericht niet waar was.

Vraag de rechter of hij een ‘dwangsom’ geeft. Dan moet de dader een boete betalen als hij zich niet houdt aan de beslissing van de rechter.

Kort geding

Weet u van tevoren al dat iemand een negatief bericht over gaat plaatsen? En wilt u dit voorkomen? Dan kunt u in een kort geding aan de rechter vragen dit te verbieden. U heeft hierbij een advocaat nodig. Diekstra Van der Laan Advocaten kan u hierbij helpen.

U kunt uw situatie vrijblijvend aan onze advocaten voor te leggen, neem daarvoor vandaag nog contact op!

Bron: Juridisch Loket / DVDL Advocaten

U kunt uw vraag of uw persoonlijke situatie vrijblijvend aan onze advocaten voorleggen.

  • Home
  • Over ons
  • Rechtsgebieden
  • Onze mensen
  • Nieuws
  • Contact
  • Zaak aanmelden
  • Neem contact met ons op

    Vul onderstaand formulier in of bel direct naar 071 542 61 52!