Contact opnemen?071 542 61 52

TBS met dwangverpleging na neersteken huisarts in Den Haag

20/09/2023

De rechtbank Den Haag heeft vandaag een 39-jarige verdachte tbs met dwangverpleging opgelegd na het neersteken van een cliënt tijdens zijn werk als huisarts in een praktijk in Den Haag. Het incident gebeurde op 21 februari 2023. De verdachte zou tijdens het incident in een ernstige psychose hebben verkeerd waardoor hij volgens de rechtbank niet meer in vrije wil keuzes kon maken. De cliënt raakte zwaargewond.

Steekincident

Op de bewuste dag gingen agenten rond 10.25 uur naar de huisartsenpraktijk in Den Haag na een melding dat een huisarts zou zijn neergestoken. Ter plaatse zagen de agenten de huisarts in de gang bij de spreekkamers op de grond liggen. Hij had verwondingen in de buik. Volgens getuigen zou hij in zijn spreekkamer door een patiënt met een mes zijn gestoken. Het mes werd in de prullenbak aangetroffen. De verdachte werd kort daarna op straat aangehouden.

Een psychiater en een psycholoog concluderen dat de verdachte tijdens het incident in een psychose verkeerde. In die psychose meende hij dat hij ondanks lichamelijke klachten moest werken. Hij was hier boos om en voelde zich constant onbegrepen door de hulpverlening en instanties. Na jarenlang opgebouwde frustraties hoopte hij bij de huisarts meer gehoor te krijgen. Ondanks dat de huisarts hem probeerde te helpen, zag hij dit consult als het zoveelste bewijs dat hij onbegrepen en tegengewerkt werd. Kort voor het spreekuur had hij een brief gekregen met de mededeling dat hij geen uitkering kreeg. Dit vergrootte mogelijk zijn wanhoop en woede. De deskundigen concluderen dat de man door de psychose zo in beslag werd genomen dat hij niet in staat was in vrije wil keuzes te maken.

Oordeel rechtbank

De rechtbank oordeelt dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan een poging tot doodslag op de huisarts, een persoon die zich juist heeft bekommerd om de verdachte en hem op de bewuste dag de helpende hand heeft willen bieden. De verdachte heeft door zijn handelen een ernstige inbreuk gemaakt op de lichamelijke integriteit van het slachtoffer en hem pijn en ernstig letsel toegebracht. Dit is in de vertrouwelijkheid van de behandelkamer gebeurd. Hij heeft ernstig geweld gebruikt dat tot de dood van de huisarts had kunnen leiden. Het slachtoffer zal zowel geestelijk als lichamelijk blijvend aan die ene dag worden herinnerd en het is maar zeer de vraag of hij ooit weer als huisarts aan het werk kan en wil. Omdat niet vast is komen te staan dat de man van tevoren het plan had om de huisarts te doden, is geen sprake van poging tot moord. De psycholoog en psychiater schatten in dat de kans op herhaling groot is. Zij adviseren om een tbs-maatregel met dwangverpleging op te leggen. De rechtbank neemt deze conclusies over en legt deze maatregel op. Daarnaast moet de man cliënt een schadevergoeding betalen van ongeveer 75.000 euro. Namens cliënt hebben wij een vordering als benadeelde partij ingediend ter vergoeding van materiële schade (o.a. verlies van inkomen) en immateriële schade (smartengeld).

Slachtofferadvocaat Sébas Diekstra, die de huisarts bijstaat, laat in een reactie op het vonnis weten: “Voor cliënt was deze uitspraak te verwachten. De overwegingen van de rechtbank worden door hem als helder en begrijpelijk beschouwd. Hij is opgelucht dat de zaak voor nu afgerond is en dat de geleden schade erkend is. Dit alles neemt echter niet het veroorzaakte leed weg. Voor de huisarts breekt nu een periode aan waarin hij weer naar de toekomst kan kijken, en hij reflecteert op de rol die zijn beroep als arts daarin speelt.”

Gerelateerde berichten

05mrt

OM eist in hoger beroep 3,5 jaar tegen man die verdrinkende Orlando niet hielp

Het OM heeft dinsdag in hoger beroep 3,5 jaar cel geëist tegen Roy B. Justitie …

Lees bericht
25feb

Gelderse cosmetisch arts veroordeeld voor seksueel grensoverschrijdend gedrag tijdens videoconsult

De rechtbank veroordeelt een 59-jarige cosmetisch arts uit de gemeente Berg en Dal tot een …

Lees bericht
11nov

Moordverdachte zaak Emmy Kroon zwaarder gestraft na door hem ingesteld hoger beroep: 13,5 jaar cel en TBS met dwang

De man die Emmy Kroon doodde vlak nadat zij hun relatie beëindigde, is in hoger …

Lees bericht

U kunt uw vraag of uw persoonlijke situatie vrijblijvend aan onze advocaten voorleggen.

  • Home
  • Over ons
  • Rechtsgebieden
  • Onze mensen
  • Nieuws
  • Contact
  • Zaak aanmelden
  • Neem contact met ons op

    Vul onderstaand formulier in of bel direct naar 071 542 61 52!