Contact opnemen?071 542 61 52

Taakstraf en voorwaardelijke celstraf in klaphamerzaak waarbij Bram (12) omkwam

15/12/2022

De rechtbank in Almelo heeft een 38-jarige man tot een maximale taakstraf van 240 uur veroordeeld en legt hem daarnaast een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden met een proeftijd van 3 jaar voor dood door schuld, zwaar lichamelijk letsel door schuld en het bezit en gebruik van poeder met een te hoge concentratie kaliumchloraat. Bij een explosie door het gebruik van de klaphamer in Haaksbergen kwam de 12-jarige Bram, die stond te kijken, om het leven. Een vriendje van Bram raakte ernstig gewond. De rechtbank oordeelt dat de man aanmerkelijk onvoorzichtig, onachtzaam en nalatig heeft gehandeld.

Op oudejaarsdag 2021 bediende de man een klaphamer en gebruikte daarbij het poedermengsel. De jongens stonden op iets meer dan acht meter afstand op het moment dat de man de klaphamer bediende. De man vulde het metalen bakje van de klaphamer met twee eetlepels poeder, stak het poeder aan en liet de klaphamer afgaan door de hamer naar beneden te gooien. Het poeder explodeerde, de klaphamer maakte een halve salto, en de metalen ring van het bakje spatte in delen uiteen. Een metaaldeel van de klaphamer kwam in de borststreek van de 12-jarige jongen terecht en zijn 11-jarige vriend werd in zijn onderbenen geraakt. De 12-jarige jongen overleed aan zijn verwondingen.

De man gebruikte een poedermengsel van kaliumchloraat en zwavel, waarvan de concentratie kaliumchloraat hoger was dan toegestaan. Hij had geen vergunning voor het bezit en het gebruik van het mengsel met de hogere concentratie kaliumchloraat. De man kocht het poeder via Marktplaats bij een particulier. Het poeder zat in een glazen pot zonder etiket of gebruiksaanwijzing. De man verklaarde dat hij niet wist uit welke stoffen het poeder bestond. De rechtbank oordeelt dat de man had moeten nagaan waaruit het poeder bestond, omdat het poeder gebruikt zou worden om een harde knal teweeg te brengen en dus niet ongevaarlijk is.

De rechtbank is ervan overtuigd dat de man deze situatie nooit heeft willen veroorzaken, maar hij had anders kunnen en moeten handelen. De gevolgen, het overlijden van de 12-jarige jongen en het zwaar lichamelijk letsel van de 11-jarige jongen, kunnen hem daarom verweten worden. Naast het feit dat de man niet bekend was met de samenstelling van het poeder, wist hij ook niet of het om een deugdelijke klaphamer ging. Hij had de klaphamer en het poeder niet getest.

U kunt uw vraag of uw persoonlijke situatie vrijblijvend aan onze advocaten voorleggen.

  • Home
  • Over ons
  • Rechtsgebieden
  • Onze mensen
  • Nieuws
  • Contact
  • Zaak aanmelden
  • Neem contact met ons op

    Vul onderstaand formulier in of bel direct naar 071 542 61 52!