Contact opnemen?071 542 61 52

Alsnog gratis rechtsbijstand voor nabestaanden doodrijding

16/02/2023

Slachtofferadvocaat Sébas Diekstra heeft een verandering in het toevoegingsbeleid ongedaan weten te maken, nadat hij het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) betrok in zijn discussie met de Raad voor Rechtsbijstand. Als gevolg daarvan kunnen nabestaanden bij doodrijding blijven rekenen op kosteloze rechtsbijstand.

Diekstra staat de ouders bij van Tamar die in 2020 op 14-jarige leeftijd bij Marken werd doodgereden. De chauffeur werd niet vervolgd omdat het OM hem niet schuldig achtte aan het veroorzaken van een verkeersongeval. Diekstra begon daarop namens de ouders een artikel 12-procedure om het OM tot vervolging te dwingen. De rechter heeft inmiddels geoordeeld dat het OM tot vervolging dient over te gaan en nader onderzoek moet doen.

VERKEERSMISDRIJF
Terwijl Diekstra de ouders van Tamar aanvankelijk op toevoegingsbasis bijstond, bleek begin dit jaar plotseling dat de Raad voor Rechtsbijstand de criteria had aangepast. Waar eerst ‘dood door schulddelicten van artikel 307 Sr en artikel 6 Wvw’ wel in aanmerking kwamen voor een toevoeging, bleek dat na 1 januari 2023 niet meer het geval. Art 6 Wvw valt immers niet onder de categorie geweldsmisdrijven maar onder de categorie verkeersmisdrijven, oordeelde de RvR.
Diekstra weigerde zich neer te leggen bij deze redenering. In een mail aan de raad schreef hij: ‘De uitkomst van dit onderscheid is moeilijk te verdedigen: als je onder een betonplaat komt door iemands schuld: kosteloze toevoeging. En als een dronken vrachtwagenchauffeur je doodrijdt: geen kosteloze toevoeging.’

SCHRIJNENDE SITUATIES
Niettemin hield de RvR voet bij stuk, waarna Diekstra zich aan een protestbrief zette aan de minister voor Rechtsbescherming. Ook betrok hij een hem bekende ANP-journalist bij de kwestie, die haar licht opstak bij de Raad voor Rechtsbijstand.
Tot verrassing van de journalist ontving ze deze week bericht van de raad dat alsnog tot toevoeging was besloten, gelet op de ‘signalen over schrijnende situaties’. Nabestaanden van een slachtoffer dat als gevolg van het misdrijf van artikel 6 van de Wegenverkeerswet is overleden, blijven in aanmerking komen voor kosteloze rechtsbijstand, aldus de raad, met terugwerkende kracht tot 1 januari 2023.
Diekstra is blij met de koerswijziging en deelt die graag met andere advocaten. Voor de ANP-journaliste zat er geen verhaal meer in de kwestie. De protestbrief van Diekstra aan de minister is evenmin verstuurd. De advocaat sluit echter niet uit dat hij binnenkort alsnog een brief aan Weerwind schrijft vanwege een vergelijkbare situatie voor nabestaanden rondom hulp bij zelfdoding.

Bron: Advocatenblad
Link: https://www.advocatenblad.nl/2023/02/16/alsnog-toevoeging-voor-nabestaanden-na-vragen-media/

Gerelateerde berichten

25feb

Gelderse cosmetisch arts veroordeeld voor seksueel grensoverschrijdend gedrag tijdens videoconsult

De rechtbank veroordeelt een 59-jarige cosmetisch arts uit de gemeente Berg en Dal tot een …

Lees bericht
11nov

Moordverdachte zaak Emmy Kroon zwaarder gestraft na door hem ingesteld hoger beroep: 13,5 jaar cel en TBS met dwang

De man die Emmy Kroon doodde vlak nadat zij hun relatie beëindigde, is in hoger …

Lees bericht
17okt

Hoge Raad: De veroordeling van Thijs H. wegens drievoudige moord blijft in stand

De veroordeling van Thijs H. wegens het plegen van een moord op 4 mei 2019 …

Lees bericht

U kunt uw vraag of uw persoonlijke situatie vrijblijvend aan onze advocaten voorleggen.

  • Home
  • Over ons
  • Rechtsgebieden
  • Onze mensen
  • Nieuws
  • Contact
  • Zaak aanmelden
  • Neem contact met ons op

    Vul onderstaand formulier in of bel direct naar 071 542 61 52!