Contact opnemen?071 542 61 52
Contact opnemen via Whatsapp?06 38702299

Ik ben aangehouden. Wat zijn mijn rechten?

17/12/2015

Wanneer u wordt verdacht van het plegen van een strafbaar feit kan de politie u aanhouden en overbrengen naar het politiebureau om te verhoren.

De politie mag u maximaal negen uur op het politiebureau vasthouden. In die negen uur telt de nacht niet mee. Het kan dus voorkomen dat u ook s’nachts op het bureau moet blijven.

Voor het verhoor mag u met een advocaat praten. De advocaat kan u ook tijdens het verhoor bijstaan. Ook vertelt de politie u voor het verhoor dat u niet verplicht bent de vragen van de politie te antwoorden.

Uw rechten:
– U heeft het recht om te weten van welk strafbaar feit u wordt verdacht.
– U hoeft de vragen niet te beantwoorden (zwijgrecht).
– U heeft het recht om vóór het (eerste) verhoor vertrouwelijk met een advocaat te praten.
– U heeft recht op de aanwezigheid van een advocaat tijdens het verhoor om u bij te staan.
– Vertel het de politie als u iets niet begrijpt. Meld het ook als u zich ziek voelt, een dokter wilt spreken of dringend medische zorg of medicijnen nodig heeft.
– Als de (hulp)officier van justitie beslist dat u op het (politie)bureau moet blijven, dan mag u vragen om een familielid of huisgenoot te laten weten dat u wordt vastgehouden. Soms kan de (hulp)officier van justitie beslissen dat dit tijdelijk nog niet mag. Hij laat u dit dan weten.
– Heeft u niet de Nederlandse nationaliteit? Dan mag u vragen om het consulaat of de ambassade van uw land te laten weten dat u wordt vastgehouden.
– U kunt in eerste instantie maximaal negen uur worden vastgehouden. Gaat het om een feit waarvoor voorlopige hechtenis is toegestaan? Dan kunt u maximaal 90 uur (3 dagen en 18 uur) op het bureau worden vastgehouden. Is het hierna voor het onderzoek nodig dat u langer wordt vastgehouden, dan beslist de rechter hierover. Vraag uw advocaat of de rechter wat u kunt doen als u het niet eens bent met uw aanhouding of met de beslissing dat u langer wordt vastgehouden.
– U heeft het recht om de stukken in te zien, als die er zijn.
– De officier van justitie kan in sommige gevallen bepalen dat dit niet mag. Hij laat u dit dan weten.

U kunt uw vraag of uw persoonlijke situatie vrijblijvend aan onze advocaten voorleggen.

  • Home
  • Over ons
  • Rechtsgebieden
  • Onze mensen
  • Nieuws
  • Contact
  • Zaak aanmelden
  • Neem contact met ons op

    Vul onderstaand formulier in of bel direct naar 071 542 61 52!