Contact opnemen?071 542 61 52
Contact opnemen via Whatsapp?06 107 672 22

Brandbrief nabestaanden over weigering kopie onderzoeksdossier

06/03/2018

Een grote groep nabestaanden van overleden Nederlanders heeft een brandbrief aan de Tweede Kamer geschreven. Zij willen dat nabestaanden een kopie kunnen krijgen van onderzoeksdossiers, bijvoorbeeld als er twijfels zijn over de doodsoorzaak van hun familielid, of over het speurwerk van politie naar daders.

Advocaat Sébas Diekstra zegt namens de nabestaanden dat zij vrezen ‘in de kou’ te blijven staan en ‘mogelijke daders vrij rond blijven lopen’.

In de kwestie rond de strafdossiers is een patstelling ontstaan. Eerder voelde een meerderheid in de Tweede Kamer er wel voor om een kopie van die dossiers beschikbaar te stellen aan nabestaanden. Een motie hierover van SP-Kamerlid Michiel van Nispen werd aangenomen. Bijvoorbeeld zodat ze er door deskundigen onafhankelijk onderzoek kan worden gedaan naar aspecten van een zaak. Inzage is dan niet genoeg.

Privacy
Toch liet minister toenmalig minister Ard van der Steur (Justitie) weten dat hij daar niet voor voelde omdat de privacy van getuigen en verdachten geschaad zou kunnen worden. Bovendien, zo zei Van der Steur, kunnen nabestaanden al naar de rechter stappen als onderzoek in hun zaken hen niet zint. De nabestaanden vragen nu aan de Tweede Kamer om bij de huidige minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) aan te dringen de motie alsnog uit te voeren.

,,Tot op heden is de motie nog niet uitgevoerd en blijkens de informatie die mij bereikt heeft, is de regering niet voornemens de motie uit te zullen voeren,’’ schrijft Diekstra. ,,Mijn hoop is dat uw Kamer dit ter hand zult nemen en zult afdwingen dat nabestaanden als een uitvloeisel van het recht of leven ook het recht hebben om te weten waaraan een dierbare is overleden.’’

De nabestaanden wijzen onder meer op de zaak van de 8-jarige Sharleyne uit Hoogeveen. Haar dood werd lang als ongeluk gezien, maar werd na onderzoek door externe deskundigen alsnog onderzocht door justitie en mondde zo uit in een strafzaak tegen haar moeder. Die zaak loopt nog.

(Algemeen Dagblad)

Gerelateerde berichten

24nov

Tientallen op zoek naar doodsoorzaak naasten

Een particulier team van experts dat mensen helpt bij de zoektocht naar de exacte doodsoorzaak …

Lees bericht
18nov

Missers bij onderzoek naar vermissing

Kreeg hij een ongeluk? Pleegde hij zelfmoord? Of is hij om het leven gebracht? Toos …

Lees bericht
 • Home
 • Over ons
 • Rechtsgebieden
 • Onze mensen
 • Nieuws
 • Contact
 • Zaak aanmelden
 • Neem contact met ons op

  Vul onderstaand formulier in of bel direct naar 071 542 61 52!

  We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk kunt gebruiken. Als u deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat u dat goed vindt.

  Ik ga akkoord Lees meer