EN
Tel.: 071 542 6152
Sitemap
Tel.: 071 542 6152
Altijd het laatste nieuws uit de rechtspraktijk

Defensie milder met drugs na missie

Defensie milder met drugs na missie
19-08-2017
Militairen die als gevolg van missietrauma’s aan de drugs zijn geraakt, vliegen niet langer met lege handen en zonder begeleiding de laan uit.

Tot nu toe krijgen alle met harddrugs betrapte militairen zonder pardon oneervol ontslag aangezegd. Daarmee kunnen ze geen aanspraak maken op een uitkering.

Dit beleid wijzigt nu op voorspraak van defensieminister Hennis, zo bevestigt een Defensiewoordvoerder.

Als het drugsgebruik aantoonbaar samenhangt met een posttraumatisch stresssyndroom, komt er de optie om ontslag op medische gronden te verlenen. De betrokkene krijgt dan wel een uitkering. Bovendien kan hij of zij aanspraak maken op door Defensie betaalde hulpverlening.

Het ministerie beziet nog wat het nieuwe beleid betekent voor getraumatiseerde ’drugsmilitairen’ die eerder oneervol zijn ontslagen.

Trauma-veteranen
Binnenboord houden van verslaafde trauma-veteranen is volgens de minister geen optie. Een ’meer genuanceerde en zorgvuldige benadering van veteranen en drugs’ is wel op zijn plaats.

De beleidswijziging wordt toegejuicht door onder anderen advocaat militaire zaken Sébas Diekstra die al jarenlang een humane regeling voor ontslagen drugsveteranen bepleit: „Deze beleidswijziging doet meer recht aan militairen die een ernstig trauma opliepen tijdens hun dienst. Het is te hopen dat dit ook gaat gelden voor eerder ontslagen militairen.”

(De Telegraaf)

Terug