EN
Tel.: 071 542 6152
Sitemap
Tel.: 071 542 6152
Altijd het laatste nieuws uit de rechtspraktijk

Ouders Youri Bicker (26) eisen heropening onderzoek naar dood

Ouders Youri Bicker (26) eisen heropening onderzoek naar dood
27-02-2017
De ouders van de Bredase student Youri Bicker (26), die in 2011 dood werd gevonden in de rivier de Mark in zijn woonplaats, eisen vandaag via een zogenoemde artikel 12-procedure dat het onderzoek naar zijn overlijden wordt heropend. Ook eisen zij een kopie van het onderzoeksdossier op. Daarmee willen ze zelf onderzoek laten doen.
 
Youri Bicker overleed destijds na een avondje stappen, om onopgehelderde redenen. Hij studeerde biomedische technologie aan de TU Eindhoven.
 
Het OM in Breda heeft vorige week een nieuw verzoek van de nabestaanden tot het verkrijgen van een kopie van het onderzoeksdossier afgewezen. Evenmin is het OM bereid de zaak te heropenen.
 
Volgens plaatsvervangend hoofdofficier van justitie Yolanda de Groot hebben de ouders op 22 november vorig jaar inzage gekregen in het dossier. Ook is hen uitgelegd wat er destijds wel en niet is onderzocht.
 
Terughoudend OM
In een brief aan de raadsman van de ouders van Bicker, Sébas Diekstra, schrijft zij dat het OM terughoudend is in het verstrekken van onderzoeksdossiers. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren bij rouwverwerking. In dit geval verwijt zij de ouders dat zij ,,met regelmaat de publiciteit zoeken in deze zaak''. Ook beschuldigt de familie volgens De Groot ,,een concreet persoon van de moord op hun zoon zonder feitelijke onderbouwing''. Daarom vreest zij voor ,,overhaaste en onzorgvuldige conclusies''.
 
Advocaat Diekstra zegt dat hem ,,gebleken is dat er onzorgvuldig onderzoek is gedaan naar de toedracht van het overlijden". Er is volgens hem geen sectie verricht, hoewel de doodsoorzaak en de toedracht onduidelijk waren. ,,Door de nabestaanden geen kopie van het dossier te verstrekken, zijn zij niet in staat externe deskundigen alsnog nader onderzoek te laten doen'', zegt Diekstra.
 
Bevindingen
De bevindingen van forensisch patholoog Danny Spendlove zijn mede aanleiding het eventuele misdrijf nader te bekijken. Die patholoog concludeerde onder meer dat de blauwe plekken die het slachtoffer had ,,niet zonder meer te verklaren zijn en daarmee verdacht zijn''.
 
De schouwarts concludeerde in 2011 dat Youri door onderkoeling aan een hartstilstand moet zijn overleden.
 
(Algemeen Dagblad)


Terug