EN
Tel.: 071 542 6152
Sitemap
Tel.: 071 542 6152
Altijd het laatste nieuws uit de rechtspraktijk

Advocaat ouders overleden Bredanaar naar Ombudsman

Advocaat ouders overleden Bredanaar naar Ombudsman
21-11-2016
De advocaat van het Bredase echtpaar Will en André Bicker vraagt de Nationale Ombudsman om hulp bij het verkrijgen van het dossier van het onderzoek naar de dood van hun zoon Youri. Youri werd op 22 december 2011 dood gevonden in het water van de Markkade.
 
Zijn lichaam zat onder de blauwe plekken. Het onderzoek naar zijn dood werd afgesloten met de conclusie 'noodlottig ongeval'. De ouders en hun advocaat, mr. Sébas Diekstra, twijfelen sterk aan die uitkomst, zeker ook sinds het Openbaar Ministerie vorige maand een bericht op Twitter verstuurde met de tekst: 'Wij begrijpen dat het voor de ouders onverteerbaar is dat de dood van hun kind onopgehelderd is.'
 
De ouders mogen het dossier in komen zien en wanneer zij dat willen krijgen ze een toelichting van iemand van de politie en het OM. Ze krijgen het dossier echter niet mee, zodat ze niet de mogelijkheid hebben het door derden te laten toetsen of nieuw onderzoek te laten doen.
 
Ombudsman
Omdat Diekstra niet verwacht dat dat standpunt nog wijzigt, is hij naar de Ombudsman gestapt. Hij vindt de afwijzing onzorgvuldig en onbehoorlijk.
 
Het OM zegt 'terughoudend' te zijn 'met het zonder meer verstrekken van onderzoeksdossiers, bijvoorbeeld met als doel nabestaanden een eigen onderzoek te kunnen laten uitvoeren.' "Privacybelangen van derden (of soms van de overledene zelf) kunnen hieraan in de weg staan", is een van de aangedragen redenen.
 
"Daarnaast", houdt het OM nog een slag om de arm, "kunnen in zaken waarbij een misdrijf niet wordt uitgesloten, toekomstige onderzoeksperspectieven worden gefrustreerd door het verspreid raken van daderkennis."
 
(Algemeen Dagblad)


Terug