EN
Tel.: 071 542 6152
Sitemap
Tel.: 071 542 6152
Altijd het laatste nieuws uit de rechtspraktijk

VVD, PVV en SP: nabestaanden bij twijfel recht op dossieronderzoek

VVD, PVV en SP: nabestaanden bij twijfel recht op dossieronderzoek
25-10-2016
De Tweede Kamerfracties van VVD, PVV en de SP willen dat nabestaanden bij twijfel over de doodsoorzaak van een geliefde meer mogelijkheden krijgen om het dossier voor te leggen aan externe deskundigen.

Second opinion
De partijen, goed voor 67 Kamerzetels, vragen minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie (VVD) om daarover in overleg te gaan met het Openbaar Ministerie en met oplossingen te komen. "Ze moeten een second opinion aan kunnen vragen", vinden Lilian Helder (PVV) en Michiel van Nispen (SP). "In het belang van de waarheidsvinding en de rouwverwerking", aldus Van Nispen.

De VVD, met veertig zetels de grootste Kamerfractie, verwacht 'een maximaal meewerkend Openbaar Ministerie'. Foort van Oosten: "Het OM moet steeds een zorgvuldige afweging maken met wie informatie gedeeld wordt, maar het mag geen automatisme zijn om informatie te weigeren."

Brandbrief
De partijen reageren op een brandbrief van de advocaat van het Bredase echtpaar Bicker. Hun zoon Youri (26) werd op 22 december 2015 gevonden in het water van de Markkade. 'Noodlottig ongeval' was de conclusie. De ouders twijfelen daar sterk aan. Zij willen een exemplaar van het dossier hebben, ten behoeve van nieuw onderzoek door externe deskundigen. Maar hun advocaat, Sébas Diekstra, mag het dossier alleen inzien, niet meenemen.

Diekstra bereidt een klacht voor. Die is gericht tegen de politie, die volgens Diekstra onvoldoende onderzoek naar de doodsoorzaak deed, en tegen het Openbaar Ministerie, dat de zaak met de conclusie 'overleden na noodlottig ongeval' als afgesloten beschouwt.

Tweets
Diekstra kan dat in het geheel niet rijmen met de tweets die het OM Zeeland/West-Brabant eerder deze maand verstuurde, nadat de ouders van Bicker media-aandacht hadden gezocht. In één van de tweets staat: 'Wij begrijpen dat het voor de ouders onverteerbaar is dat de dood van hun kind onopgehelderd is.'
Diekstra: "Dat enkele feit alleen al maakt duidelijk dat de familie het dossier moet kunnen toetsen. De conclusie 'noodlottig ongeval' is kennelijk ook voor het OM zelf onhoudbaar." Hij vroeg het dossier van het onderzoek naar de dood van Youri op om externe deskundigen nieuw of aanvullende onderzoek te laten doen. Hij mag het op 22 november in komen zien. In aanwezigheid van de hoofdofficier en iemand van de politie.

De advocaat heeft ook namens een tiental andere cliënten die hij vertegenwoordigt een brandbrief naar de Tweede Kamer gestuurd.

(Algemeen Dagblad/BNDeStem)Terug