EN
Tel.: 071 542 6152
Sitemap
Tel.: 071 542 6152
Altijd het laatste nieuws uit de rechtspraktijk

Geef nabestaanden met vragen altijd onderzoeksdossier

Geef nabestaanden met vragen altijd onderzoeksdossier
23-10-2016
Nabestaanden die achterblijven met vragen over de toedracht van het overlijden van hun familielid, zouden standaard het recht moeten krijgen op een eigen exemplaar van het onderzoeksdossier. Dat stelt advocaat Sébas Diekstra in een brandbrief die hij zondag namens een groep van zo’n tien nabestaanden heeft gestuurd aan Tweede Kamerleden. 

Het gaat volgens Diekstra om nabestaanden, zoals die van Youri Bicker (26) uit Breda en Dascha Graafsma (16) uit Hilversum, die twijfelen aan de doodsoorzaak van hun geliefde. “In deze gevallen heeft de politie zelfdoding of een ongeval geconcludeerd, de families plaatsen hier echter vraagtekens bij.”

In de meeste gevallen weigert het Openbaar Ministerie (OM) een kopie van het onderzoeksdossier te verstrekken als nabestaanden zelf naspeuringen willen doen, met de brandbrief hopen ze een regeling af te dwingen die daar verandering in gaat brengen.
Diekstra: “Cruciale vragen blijven in veel van dit soort zaken bestaan over de momenten kort voor het overlijden van een dierbare. Maar er wordt te vaak geweigerd het nodige onderzoek te doen en de nodige informatie te verstrekken. Dat is verschrikkelijk voor de nabestaanden.”

Bekijk vanavond in Hart van Nederland een reportage met daarin advocaat Sébas Diekstra die vertelt over de brandbrief.

(Hart van Nederland)


Terug