EN
Tel.: 071 542 6152
Sitemap
Tel.: 071 542 6152
Altijd het laatste nieuws uit de rechtspraktijk

Advocaten vrezen voor klassenjustitie

Advocaten vrezen voor klassenjustitie
08-09-2016
Sociaal zwakkeren kunnen straks fluiten naar een eerlijk proces. Daarvoor waarschuwen advocaten die geregeld of uitsluitend cliënten bijstaan die onmogelijk een normale advocaat kunnen betalen. Het kabinet wil bezuinigen op de gesubsidieerde rechtsbijstand. Donderdag debatteert de Tweede Kamer over de kwestie.

Advocaten die armlastige cliënten bijstaan worden betaald door de overheid voor hun werk, het zogenoemde pro deo. Dat gebeurt aan de hand van een puntensysteem. ’Sociale advocaten’ kunnen in totaal 2000 punten per jaar declareren. Eén punt, staat gelijk aan één uur werk, voor een tarief van iets meer dan €100,-.

Minister van Justitie Ard van der Steur (VVD) stelt onder andere voor de puntenvergoeding te verlagen naar 900 punten. Dat betekent dat advocaten minder cliënten kunnen bijstaan. Anders gezegd: cliënten kunnen niet, of minder snel, terecht bij de advocaat die ze willen.

Achterste benen
De plannen komen uit een rapport van de commissie-Wolfsen, die onderzocht hoe de uitgaven voor gesubsidieerde bijstand omlaag konden. De advocatuur staat op zijn achterste benen. Verschillende beroepsverenigingen zijn vandaag bij het debat, om hun bezwaren zichtbaar te maken.

„Een van de fundamenten onder ons rechtssysteem is het recht op een eerlijk proces. Onderdeel daarvan is de vrije advocatenkeuze”, legt Sébas Diekstra uit, van de Leidse advocatenfirma Diekstra Van der Laan Advocaten. Hij is woedend over de plannen, die hij ’achterlijke, ondoordachte maatregelen’ noemt.

Doodsteek
Met name vanwege principiële redenen: „Ik doe bijvoorbeeld veel cold cases. Die cliënten komen echt bij mij. Die willen niet hoeven shoppen, omdat ik mijn 900-urennorm al gepasseerd ben.”

Er zijn ook bedrijfseconomische redenen. „Voor een reeks kantoren betekent dit de doodsteek”, aldus Diekstra. Met 900 uur aan sociale advocatuur kan een raadsman of -vrouw zo’n €94.000,- aan omzet verdienen.

En dat is zeker niet veel, zegt het socialistische Kamerlid Michiel van Nispen (SP). „De advocaat is ondernemer en de vergoeding is dus omzet, geen inkomen. Het is dus bepaald geen overdreven hoge vergoeding, integendeel.”

Van Nispen presenteerde dinsdag eigen plannen voor de rechtsbijstand. Hij wil de 900-urennorm van tafel hebben. „Om klassenjustitie te voorkomen”, verklaart hij.

Gemengd
Van der Steur is dat niet van plan. De plannen dragen bij ’aan de kwaliteit van de rechtsbijstandverleners’, schrijft hij in reactie op Kamervragen. Advocaten moeten toe naar een ’gemengde praktijk’, wat betekent dat ze ook betalende cliënten zullen moeten aannemen.

Diekstra en andere sociale advocaten begrijpen dat niet. „Het kwaliteitsargument van het kabinet is onzin. De meeste sociaal advocaten hebben amper betalende cliënten. Zij zullen dus op zoek moeten naar zaken, waarin zij niet gespecialiseerd zijn. Dat zal ten koste gaan van de kwaliteit.’’

Als de maatregelen doorgaan zal Diekstra daartegen procederen, desnoods tot het Europees Hof.

(Leidsch Dagblad)


Terug