EN
Tel.: 071 542 6152
Sitemap
Tel.: 071 542 6152
Altijd het laatste nieuws uit de rechtspraktijk

Ex-militair doet aangifte na granaataanslag in Afghanistan in 2010

Ex-militair doet aangifte na granaataanslag in Afghanistan in 2010
09-06-2016
Een oud-militair die ervan werd verdacht met een handgranaat een aanslag te hebben gepleegd in een eigen Bushmaster-pantservoertuig, wijst nu zijn toenmalige medeverdachte en collega aan als dader.

Het gaat om Admilson R., die in november vorig jaar werd veroordeeld tot dertig jaar cel en tbs voor drie roofmoorden. De ex-militair, van wie de naam niet bekend is, heeft aangifte gedaan tegen R.

De aanslag was op 7 maart 2010 op Camp Coyote in Uruzgan, Afghanistan. Er vielen geen doden of gewonden. Uit onderzoek van de marechaussee bleek destijds dat een van de twee betrokken militairen de ontploffing moet hebben veroorzaakt.

De zaak kwam niet rond, omdat beiden ontkenden. De zaak tegen de twee militairen werd door het Openbaar Ministerie (OM) in 2010 geseponeerd.

Schuldvraag
Advocaat Sébas Diekstra zegt dat zijn cliënt er inmiddels van overtuigd is dat zijn toenmalige collega R. de granaat heeft verduisterd en gebruikt om een aanslag op hem te plegen.

Dat inzicht komt door nieuw onderzoek dat is uitgevoerd door oud-rechercheur Dick Gosewehr. Die deed dat op verzoek van De Telegraaf.

Roofmoorden
R. kreeg zijn straf voor de zogenoemde roofmoorden in Drenthe. R. schoot in november 2012 de 55-jarige Berend Smit uit Dwingeloo dood.

Ruim een half jaar later wurgden hij en zijn broer het echtpaar Jan en Greet Veenendaal (beiden 77) uit Exloo. Bij de moorden gebruikte hij een in Afghanistan gestolen pistool, een Glock.

Erkenning
Gosewehr concludeert dat R. in Afghanistan zocht naar erkenning. Hij zou een handgranaat eerst onder een wiel van een dienstauto hebben gelegd. Die ‘ontdekte’ R. in het bijzijn van iemand, voordat er met het voertuig werd gereden.

Van zijn meerdere kreeg hij niet de heldenrol toebedeeld die hij hoopte. De zaak werd juist in de doofpot gestopt, aldus de oud-rechercheur. Daarom plaatste R. vervolgens een op scherp gezette granaat in de Bushmaster en toen hij zijn maat naar binnen lokte kon R. zijn collega op tijd waarschuwen en ‘redden’.

Verdachte
Omdat uit onderzoek bleek dat alleen hij en zijn maat bij de ontploffing betrokken konden zijn, werd hij weer geen held, maar verdachte.

R. heeft immers het leven van zijn toenmalige collega-militair in gevaar gebracht. Hoewel beiden niet werden vervolgd, zijn ze wel ontslagen. Daarna is R. de weg kwijtgeraakt, concludeert Gosewehr.

(ANP/NU.nl)


Terug