EN
Tel.: 071 542 6152
Sitemap
Tel.: 071 542 6152
Altijd het laatste nieuws uit de rechtspraktijk

Veteraan wil eerherstel na moordaanslag

Veteraan wil eerherstel na moordaanslag
28-05-2016
Veteraan Erik Groenendijk wil eerherstel en een nieuw justitieonderzoek naar een aanslag op zijn leven tijdens een eerdere uitzending naar Afghanistan.

Zijn advocaat Sébas Diekstra heeft ministers Hennis van Defensie en Van der Steur van Veiligheid en Justitie om heropening van het dossier gevraagd.

Groenendijk raakte in 2010 gewond, toen tijdens zijn missie in Camp Coyote in Afghanistan een granaat ontplofte. Alles wijst erop dat de NAVO-handgranaat op scherp werd gezet door Groenendijks toenmalige dienstmaat, de latere seriemoordenaar Admilson R.

Opzet
Destijds beschuldigde justitie R. én Groenendijk ervan de handgranaat met opzet tot ontploffing te hebben gebracht. Volgens het OM wilden de twee soldaten een heldenstatus scoren door te doen alsof zij een aanslag hadden voorkomen.

Groenendijk: “Bizar was het. Dat zou hetzelfde zijn geweest als Russisische roulette spelen. Ik had evengoed gedood kunnen worden.” Pal naast zijn hoofd sloeg destijds een granaatscherf in. Groenendijk overleefde wonderwel, maar liep blijvend rugletsel op. De zaak tegen hem en R. werd geseponeerd wegens gebrek aan bewijs, maar voor Groenendijk bleef de nachtmerrie bestaan.

Drie moorden
Terug in Nederland pleegde Admilson R. later met zijn broer Marcos drie moorden: op Berend Smit in 2012 en op het echtpaar Jan en Greet Veenendaal in 2013. Pas toen Groenendijk dat nieuws vernam, werden hem de ogen geopend. “Ik was er altijd vanuit gegaan dat de aanslag was gepleegd door Talibangetrouwe tolken in het kamp. Toen ik hoorde wat Admilson R. hier vervolgens heeft gedaan, realiseerde ik me dat alleen hij achter de granaatontploffing zat.”

Feiten in het dossier, dat de afgelopen weken door De Telegraaf tegen het licht werd gehouden, wijzen erop dat Groenendijk niets met de explosie te maken had en dat hij het eerste slachtoffer van seriemoordenaar Admilson R. geweest had kunnen zijn.

(De Telegraaf/Jolande van der Graaf)


Terug