EN
Tel.: 071 542 6152
Sitemap
Tel.: 071 542 6152
Altijd het laatste nieuws uit de rechtspraktijk

IJzige stilte rond verdwenen Corné Meskers

IJzige stilte rond verdwenen Corné Meskers
11-05-2016
Veel hoop dat de spoorloos verdwenen zakenman Corné Meskers uit Warmond nog in leven is, koesteren zijn familieleden en vrienden niet meer. De 47-jarige ondernemer raakte twee maanden geleden onder alarmerende omstandigheden vermist vanuit zijn woonplaats Magalang op de Filipijnen, zo’n honderd kilometer verwijderd van de hoofdstad Manilla.
Daar runde Meskers sinds jaren een animeerbar. Ook dreef hij er een lucratieve exporthandel in decoratieve voorwerpen voor huis en tuin. Zijn zakenpartner Hans van de Siepkamp (59) werd in 2011 al doodgeschoten in diens Filipijnse appartement aangetroffen. Deze Nederlander bleek beroofd van geld en horloges, twee van zijn vermoedelijke moordenaars werden later opgepakt.
Familieleden van de nu vermist geraakte Corné Meskers sluiten een vrijwillige verdwijning uit. „We zijn bang dat Corné iets verschrikkelijks is overkomen”, zeggen zijn in Nederland wonende moeder Rita, broer Rob en schoonzus Regina Meskers. „Corné had regelmatig contact met ons. Het is niets voor hem om langere tijd weg te gaan en dat niet aan ons te laten weten.”

Angstaanjagend
De Telegraaf sprak de afgelopen dagen met diverse getuigen: vrienden en bekenden van Meskers die in de nabijheid wonen maar niet bij naam genoemd willen worden uit angst voor de daders. De details uit hun verklaringen onthullen een angstaanjagend scenario. De zakenman verliet kort na zes uur op vrijdagavond 4 maart in zijn witte Chevrolet zijn zwaar beveiligde huis met zwembad. Zijn zoon en dochter waren op dat moment bij hem op bezoek en bleven thuis achter. De twee tieners zijn uit een huwelijk tussen Meskers en een Filipijnse, Christina, dat twaalf jaar geleden strandde.
Meskers en Christina leven gescheiden van tafel en bed, een wettelijke scheiding is op de Filipijnen niet mogelijk. Volgens meerdere getuigen leven Christina en haar man op gespannen voet met elkaar uit jaloezie om zijn succesvolle zaken en grote woning. Corné Meskers liet zijn kroost die avond weten enkele afspraken te hebben en rond elf uur terug te komen met pizza’s. Zijn laatste telefoontje met een vriend was om tien voor zeven, vanaf een onbekende plek. „Een doodgewoon babbeltje was het”, blikt deze getuige terug. „Corné zei naar wat afspraken te gaan. Hij deed niet vreemd of zo. Maar wat me opviel, is dat hij in de weken voor zijn verdwijning wel erg gespannen was.”
Uit een later van de provider verkregen bellijst blijkt dat Meskers’ gsm direct na het gesprek is uitgezet en sindsdien uit bleef. Met wie de ondernemer een eerste rendez-vous had, is onbekend. ’Filipijnen uit Manilla’, is het enige wat zijn vrienden weten. Op latere afspraken die avond kwam hij niet meer opdagen. Dat het faliekant fout zit met de verdwijning blijkt uit het verdere verloop van die vrijdagavond in maart. Om half tien reed Meskers’ witte Chevrolet zijn eigen terrein op. Maar de Nederlander zat niet achter het stuur. Uit de wagen stapten vier gemaskerde, met vuurwapens uitgeruste en atletisch gebouwde mannen die de villa binnendrongen. De criminelen knevelden de huishoudelijke hulp en Meskers’ zoon en dochter en plakten hun armen, benen en ogen met duct tape af.
Een doorsnee roofoverval was het allerminst. Dure spullen lieten de indringers staan. Wel zetten zij direct koers naar Meskers’ kantoorruimte waar laptops, tablets, gsm’s, dossiers en een kluis werden weggeroofd. Al even opvallend: de misdadigers wisten waar zij de verstopte recorder met opnames uit de bewakingscamera’s en back-ups van het beveiligingssysteem konden vinden.
Het zijn aanwijzingen dat bekenden achter de verdwijning moeten zitten. Dat blijkt ook uit het feit dat de twee tieners naar eigen zeggen zachtaardig door de daders werden behandeld. En dat terwijl Meskers’ zoon een tattoo bij een van de daders zou hebben herkend. „Binnen veertig minuten hadden de overvallers alles wat zij wilden. Ze hebben de spullen in de Chevrolet geladen en zijn verdwenen. De kinderen en de hulp wisten zich later zelf te bevrijden”, vertellen omwonenden.

Tatoeage
Van Corné Meskers ontbreekt sindsdien ieder spoor. Ook zijn auto is niet teruggevonden. Voor zover bekend nam de zakenman geen geld meer op van zijn rekening en heeft niemand hem nog gezien. Van een kidnap om losgeld is geen sprake: de daders hebben niet bij Meskers’ familieleden van zich laten horen. De Filipijnse politie deed onderzoek, maar veel stelt dat in de ogen van omwonenden niet voor. Zo zijn de kinderen en hulp niet als getuigen gehoord. Ook Christina die een dag later op de proppen kwam, is niet door de plaatselijke politie aan de tand gevoeld.
In een telefoongesprek met deze krant bevestigde de Filipijnse dat haar zoon een tatoeage bij een van de daders zou hebben opgemerkt. „Volgens mijn zoon zag hij zo’n zelfde tattoo eerder bij een Filipijnse man die Corné eind vorig jaar in Manilla ontmoette. Wie de man is, weet ik niet.”

Gangsters
Christina verzwijgt zaken, zeggen vrienden van haar man. Volgens hen vertelde zij eerder dat de getatoeëerde Filipijn bij een bende in Manilla hoort. Alle leden van die criminele organisatie zouden dezelfde tatoeage dragen. „Deze groep misdadigers heeft banden tot in de Filipijnse politieke top. Het zijn zware gangsters die er niet voor terugdeinzen om iemand om te brengen als zaken niet lopen zoals zij willen. Corné leende deze mannen weleens geld en kreeg dat later met hoge rente terug. Ook kocht hij een auto bij hen. Of hij echt betrokken raakte bij misdrijven door deze groepering, weten we niet. Maar we kunnen het ons niet voorstellen. Corné moest niets van drugs of wapens hebben.”

Viel Meskers ten prooi aan Filipijnse ‘tattookillers’? Speelt zijn vrouw een rol bij de verdwijning? Kennissen van de Nederlander vinden dat zij zich verdacht gedraagt. „Nog voordat de politie ter plekke was om sporenonderzoek te verrichten, was Christina aan het wroeten in de overhoop gehaalde villa. De volgende dag al ontsloeg zij personeel van Corné. Inmiddels heeft ze zo’n beetje al zijn kostbare eigendommen weggehaald en onderzocht of zij geld van zijn rekeningen kan halen. Alsof ze weet dat Corné nooit meer terugkomt.”

Of er een link is met de eerdere dood van Meskers’ compagnon Van de Siepkamp is onduidelijk. Wel duikt een andere Nederlander in de verdwijningszaak op. Deze man, een computerspecialist, zou werkloos zijn geraakt en veel geld bij Meskers hebben geleend. Hij verbleef vaak in diens woning en en was op de dag van de verdwijning nog in het huis. De man wilde deze krant de afgelopen dagen niet te woord staan. Een getuige: „Deze Nederlander beweert dat Corné nooit meer gevonden zal worden. Hoe weet hij dat? Inmiddels word ik zelf ook bedreigd door Corné’s vrouw. Voor mij zijn het allemaal tekenen van een misdrijf. Ik vrees dat Corné niet meer in leven is.”

De familie in Nederland is ten einde raad en hoopt op ingrijpen door de Nederlandse ambassade. „Vertrouwen in de Filipijnse recherche hebben we niet meer. Die wil eerst geld zien en dan pas onderzoek doen. ” Een woordvoerster van Buitenlandse Zaken zegt dat de Nederlandse politie met de recherche op de Filipijnen in verbinding staat. Maar wat dat voorstelt, blijft onduidelijk. „We kunnen weinig meer doen dan een vinger aan de pols houden. Het onderzoek ligt bij de autoriteiten daar”, aldus Buitenlandse Zaken.

(De Telegraaf/Jolande van der Graaf)


Terug