EN
Tel.: 071 542 6152
Sitemap
Tel.: 071 542 6152
Altijd het laatste nieuws uit de rechtspraktijk

Jonge Nederlandse vrouw ziek in Marokkaanse cel

Jonge Nederlandse vrouw ziek in Marokkaanse cel
10-05-2016
Een jonge Nederlandse vrouw die al maanden vastzit in een Marokkaanse cel is naar eigen zeggen doodziek en bang aan haar ziekte te bezwijken omdat zij verstoken zou blijven van medische hulp.

Het gaat om de 22-jarige Kayleigh die in oktober in Marokko werd aangehouden op verzoek van de Nederlandse justitie. Dat gebeurde in een strafrechtelijk onderzoek door het landelijk parket naar oplichting en het witwassen van de opbrengsten daarvan.

De Nederlandse gaf gisteren in een telefoongesprek met deze krant aan dat zij al maanden aan hevige buikklachten lijdt. “Het is nu zo erg, dat het voelt alsof een mes in mijn buik wordt rondgedraaid”, aldus Kaleigh, vanuit de gevangenis in Salé. “Ik ben daadwerkelijk bang om dood te gaan of zoveel schade op te lopen dat ik later nooit kinderen zal kunnen krijgen.”

Medische hulp blijft volgens de Nederlandse uit. “Ik ben een paar keer in de gevangenis onderzocht en één keer overgebracht naar een ziekenhuis. Daar was zo’n beetje alle apparatuur stuk is en werd me verteld dat het gaat om een ontsteking aan mijn blindedarm of een ernstig gynaecologisch probleem. Eten kan ik niet meer, alles komt eruit. Verder heb ik nu vaak hoge koorts en voel ik me erg ziek. Ik ben echt bang dit niet lang meer vol te houden.”

Volgens advocaat Sébas Diekstra die inmiddels Kayleigh’s familie in Nederland bijstaat, krijgt de vrouw niet de hulp die zij zou moeten krijgen. “Omdat het gaat om een Nederlands staatsburger moet onze regering eisen dat zij per direct op adequate wijze wordt behandeld. Er is geen tijd meer voor diplomatie omdat langer afwachten mogelijk levensbedreigend is.”

Kayleigh zit in een cel van twintig vierkante meter met 24 andere vrouwen. “Dat is wat ze hier een luxe cel noemen”, vervolgt zij. “De hygiënische omstandigheden zijn bar. Er is één wc, een gat in de grond, en het wemelt van het ongedierte. De eerste maanden sliep ik op de grond, nu heb ik een stapelbed. Over het eten en zo praat ik maar helemaal niet. Dat is een ramp.”

De vrouw werd in oktober in Marokko opgepakt nadat het OM een internationaal aanhoudings- en opsporingsbevel tegen haar uitvaardigde. In dit dossier zou de 40-jarige hoofdverdachte van Turkse komaf zo’n 3,5 miljoen euro aan crimineel geld via transferbedrijven hebben doorgesluisd naar familieleden.

Volgens zijn advocaat Arthur van der Biezen is deze Turk, wiens broer nog vastzit, uit zijn voorlopige hechtenis geschorst. “Het gerechtshof in Leeuwarden heeft geoordeeld dat er geen snipper bewijs is. Ik vind het dan wel vreemd dat dit meisje, dat in het dossier een veel kleinere rol krijgt toebedeeld, nog steeds onder moeilijke omstandigheden in Marokko wordt vastgehouden.”

Kayleighs moeder is de wanhoop nabij. “Ik heb mijn dochter in januari in Marokko bezocht. Ze zit daar in vreselijke omstandigheden en wordt steeds zieker. Buitenlandse Zaken en de Nederlandse ambassade doen nauwelijks iets voor haar. Ook haar uitlevering naar Nederland, waarvoor nog slechts één handtekening nodig is, blijft maar uitgesteld worden. Nog even en het is te laat voor mijn dochter.”

Volgens een woordvoerster van Buitenlandse Zaken heeft de ambassade meer dan gemiddelde aandacht voor Kayleigh’s zaak. “We zitten er bovenop en doen we wat kunnen. Er wordt op toegezien dat zij medische zorg krijgt. De vrouw is meermalen door verschillende artsen onderzocht. Ook gisteren is de kwestie weer besproken met de gevangenisdirectie in Sale. Bovendien staat later deze week weer contact over haar uitlevering met de Marokkaanse autoriteiten gepland.” Het OM zegt van de situatie op de hoogte te zijn. “Maar na onderzoek door de Marokkaanse autoriteiten kan de medische situatie niet worden bevestigd.” De Marokkaanse ambassade in Den Haag wilde gisteren niet reageren.
 
(De Telegraaf)


Terug