EN
Tel.: 071 542 6152
Sitemap
Tel.: 071 542 6152
Altijd het laatste nieuws uit de rechtspraktijk

Elke maand zelfmoord gedetineerde

Elke maand zelfmoord gedetineerde
20-01-2016
Vrijwel iedere maand overlijdt in Nederlandse gevangenissen een gedetineerde door zelfmoord. Dat blijkt uit recente cijfers van het ministerie van Veiligheid en Justitie die dankzij een verzoek op de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) in handen van De Telegraaf kwamen. Uit het overzicht blijkt dat het aantal zeldodingen de afgelopen jaren variëerde van veertien tot zestien keer per jaar.

De bekendste zelfmoord was afgelopen jaar die van Lau G., die met behulp van een overdosis pillen in zijn cel in de gevangenis van Vught een einde aan zijn leven maakte. Volgens zijn advocaat mr. Marcel Heuvelmans kwam dit omdat de inrichting onvoldoende toezicht hield op de in geestesnood verkerende tot levenslang veroordeelde. Naar de zelfmoord loopt nog altijd een justitieel onderzoek.

Ook strafpleiter mr. Sébas Diekstra meent dat justitie het vaak niet te nauw neemt met de zorg voor geesteszieke gevangenen. Zijn cliënt leed afgelopen jaar schade omdat degene die hem neerschoot in de Zoetermeerse gevangenis door een medegedetineerde werd vermoord. Diekstra over de geestelijke gezondheidszorg in Nederlandse gevangenen: "Binnen het gevangeniswezen ontbreekt de nodige deskundigheid om gedetineerden met een psychische stoornis op een adequate wijze te behandelen en beveiligen. Het is wachten op een volgend incident."

"Deze zaak moet tot de bodem worden onderzocht en de resultaten daarvan moeten openbaar worden gemaakt. Dit om een volgende moordpartij te kunnen voorkomen", aldus advocaat Diekstra.


Terug